top of page

ילד הולך לבית ספר- על השתייכות לכיתה והבדלים בין תרבותיים

  • יפעת יערי
  • 15 באפר׳
  • זמן קריאה 2 דקות

כאשר שלחתי את ילדי לבית ספר בארה"ב אחד הדברים שהפתיעו אותי יותר מכל היה לגלות שבכל שנה הכיתות מתערבבות. כל שנה מחדש, כיתה חדשה, מורה חדשה...

בתור מי שמכירה את מערכת החינוך בישראל בה אנו נשארים עם אותה כיתה שש שנים ומגבשים תחושת שייכות חזקה אליה, הפתיע אותי לשמוע שבארה"ב הילדים צריכים בכל שנה מחדש להתרגל לכיתה חדשה.

ישנם כמובן יתרונות וחסרונות לכל אחת מהשיטות, שייכות לכיתה אחת, כפי שישנה בישראל, מייצרת יציבות לילד ונוצרות חברויות חזקות שמלוות אותנו כל החיים, אבל אם לא הצלחת להשתלב חברתית אין לך הרבה הזדמנויות ליצור קשרים חדשים. לעומת זאת, שינוי כיתה אחת לשנה, כפי שמתרחש בארה"ב, מאפשר התחלה חדשה לכולם, אין התקבעות של קבוצות מסוימות ובנוסף הילד מפתח יכולת גבוהה ליצירת קשרים חדשים. עם זאת, ילדים שקשה להם עם שינויים צריכים בכל שנה להתרגל מחדש לסביבה חדשה ובנוסף, הרבה מהקשרים שנוצרים בין הילדים הינם שטחיים ולא נוצרות חברויות חזקות  שמלוות את הילד שנים ארוכות.

זה גרם לי לחשוב על איך ההבדל בהתנהלות של בתי הספר משקף את ההבדלים הבין התרבותיים בין ארה"ב וישראל.


ישראל היא חברה קולקטיביסטית, זה אומר שחלק מההגדרה העצמית שלנו מושפעת מהקבוצה אליה אנחנו משתייכים, להיות חלק מקבוצה זה דבר שמאוד חשוב לנו. רק תיזכרו כמה אנחנו עסוקים בשנים הראשונות שהילדים שלנו ישתלבו חברתית ושהכיתה שלהם תתגבש, אנו דואגים שיהיו מפגשים כיתתיים, שהילדים ייפגשו אחר הצהריים עם חברים, אנו פותחים קבוצת ווטסאפ להורי הכיתה ועוד. כל אלו נובעים מהחשיבות שאנחנו נותנים לקבוצה ומהרצון שלנו שהילדים שלנו ישתלבו וירגישו שייכות לכיתתם.

מנגד, ארה"ב הינה חברה אינדיבידואליסטית בה העצמי במרכז, הזהות העצמית מתגבשת על פי ההישגים האישיים של הפרט ופחות על ההשתייכות שלו לקבוצה. הצורך המועט בהשתייכות לקבוצה גורם לכך שכמעט ואין פעילויות או מפגשי כיתה מעבר לשעות הלימודים, אין קבוצת ווטסאפ להורים ובאופן כללי ישנו פחות דגש על הגיבוש הכיתתי, אלו מביאים לכך שהחלפת הכיתה אחת לשנה הינה פחות קשה לילדים. נוסף על כך, דרך החלפת הכיתה הילדים מפתחים יכולת גבוהה ליצירת קשרים בקלות- "לעשות נטוורקינג", יכולת שבוודאי תשמש אותם בעתיד כבוגרים ותתרום להישגיו של הילד.


אפשר להתווכח איזו שיטה עדיפה, כרגיל עם הבדלים בין תרבותיים אין טוב ורע, יש יתרונות וחסרונות לכל גישה והיופי הוא לראות את הערך שאותה גישה מביאה בכל מקום בו אתה חי על הגלובוס.

 


 
 
 

Comments


+972 522798683

©2019 by Ifat Yeari Organizational Consultant. Proudly created with Wix.com

bottom of page